Skip to main content

11 nye boligpolitiske ordførere

Der er hurtig ind-og udskiftning på posterne som boligpolitisk ordfører på Christiansborg. Ikke alene har to regeringspartier skiftet ordførere. Det er ikke unaturligt i forhold til, at de skulle udpege (nye) ministre til regeringen efter valget d. 1. november 2022.

Men samtlige partier - minus Venstre - har skiftet på posten. Det giver 11 nye boligpolitiske ordførere - et antal, der vist ikke er set nogensinde før i Danmarkshistorien. 6 af dem er tilmed helt nyvalgte medlemmer af Tinget.

Her er de tre regeringspartiers ordførere, som især kommer i vælten i forbindelse med regeringens bebudede boligpolitiske udspil:

A: Også hjerteredder

Thomas Monberg er Socialdemokratiets nye boligpolitiske ordfører. Han er også ny i Folketinget, hvor han ved valget kom ind i den kreds, som Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, forlod efter en næsten livslang indsats i politik. Vi taler om Horsens-kredsen, som iøvrigt traditionelt netop har mange lejere. Thomas Monberg er 47 år og har siddet i Horsens Byråd siden 2013. Hans faglige baggrund er grafisk trykker og leder, og senest var han teknisk servicemedarbejder på Hovedgaards Skole i Horsens. Lige før valget blev Thomas Monberg kåret som en af ”årets hjertereddere” af Hjerteforeningen. Han fik hæderen, fordi han i 2021 ydede livgivende førstehjælp til en skolepige, der faldt livløs om med hjertestop på vej til en lejrtur. Sammen med en sygeplejerske lykkedes det Thomas Monberg at at få liv i pigen igen.

V: Boligordfører vender tilbage

Venstre’s Heidi Bank har overtaget hvervet som boligordfører fra partifællen Preben Bang Henriksen, efter at hun genindtrådte i Folketinget som stedfortræder for den sygemeldte Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen. Heidi Bank blev ikke genvalgt til Folketinget ved valget 1. november 2022, men er altså nu inde som stedfortræder. Hun er godt kendt med boligpolitik, idet hun også var Venstre’s boligordfører i den forrige valgperiode.

Hun kom første gang i Folketinget i 2019 efter en periode som medlem af Aarhus Byråd, hvor hun også var Venstre’s ordfører. Hun er 50 år, bankuddannet og har været selvstændig ejendomsmægler.

MO: Prisbelønnet ordfører

Helt ny ordfører er derimod Moderaternes Nanna W. Gotfredsen. Hun er cand.jur., 54 år og har en stærk social profil. Hun var medstifter og leder af Gadejuristen, og har beklædt tillidsposter som medlem af Det Regionale Udsatteråd i Region Hovedstaden og medlem af Rådet for Socialt Udsatte. I 10 år var hun i det civile liv projektkoordinator i Vilstrup Instituttet. Nanna W. Gotfredsen er blevet hædret med en række udmærkelser. Tilbage i 2008 blev hun således ”Årets Anker”, (Anker Jørgensen-prisen), og i 2017 fik hun Hjemløseprisen. Helt naturligt er Nanna Gotfredsen også blevet sit parti’s udsatte-ordfører.

9 andre

De øvrige 9 nye ordførere er:

Enhedslisten: Pelle Dragsted, der blev stemmesluger i partiet med godt 14.000 stemmer i Københavns Storkreds og straks efter indtrådte i partiets ledelse sammen med Mai Villadsen og Peder Hvelplund. Hans valg til boligordfører giver et stærkt fingerpeg om, hvor højt Enhedslisten prioriterer boligpolitikken i den kommende valgperiode.

SF: Sigurd Agersnap.

Alternativet: Sascha Faxe.

Radikale Venstre: Katrine Robsøe

Konservative: Per Larsen

Dansk Folkeparti: Nick Zimmermann

Nye Borgerlige: Kim Ed berg

Liberal Alliance: Helena Artmann Andresen

Danmarksdemokraterne: Kristian Bøgsted.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top