Skip to main content

Alt handler om penge - så mange som muligt

De store pengetanke hærger på lejeboligmarkedet:
Heimstaden, Balder, Blackstone, Akelius, Patrizia, P+, PKA. Kender du dem? Det er nogle af de store pengetanke, som i dag er ved at sætte sig på den private udlejning i hele landet.

Nogen af dem køber ejendomme op og behandler dem ligesom aktier. Det vil sige med en forventning om, at nogen på et senere tidspunkt vil give mere for dem, end de selv har købt dem for. For dem betyder vedligeholdelse af ejendommene og glade lejere, der kan betale huslejen, ikke meget.

Andre af dem – herunder de danske pensionskasser - har mere langsigtede planer og vedligeholder ejendommene bedre. Fælles
for dem er dog ønsket om at få huslejen så  højt op som overhovedet muligt.

Udlejerforeningen EjendomDanmark, som repræsenterer næsten alle de store udlejere, har i de sidste par år kørt en feel-good-kampagne om den danske udlejningsbranche. Den skal overbevise danskerne om, at de private udlejere – også pengetankene – gør et samfundsnyttigt arbejde, når de køber, sælger og renoverer ejendomme.

Når vi i LLO taler med vores medlemmer, er det dog på ingen måde et billede, vi kan genkende. Alt handler om penge - så mange
som muligt.

Balder som er en af de store spillere, udlejer helt almindelige 2-værelses boliger på  Østerbro i København for 15.000 kr. om måneden. Hvor er samfundsnytten i det?

På Frederiksberg har Akelius huseret i den store udlejningsejendom, Domus Vista, som netop er overtaget af en anden kapitalfond, Heimstaden. I denne ejendom bor der mange ældre mennesker, som hver dag må  tåle larm, møg og støj. Det må de, fordi Akelius, hver gang der bliver en bolig ledig, har banket velfungerende og pæne badeværelser og køkkener ned for at kunne udleje efter den såkaldte § 5, stk. 2. Almindelig vedligeholdelse er derimod meget lavt prioriteret. Er det samfundsnyttigt? Nej det er det på ingen måde.

I Aarhus skal man være heldig, hvis man kan finde en to-værelses lejebolig til under 8.500 kr. Det kan man altså ikke kalde for samfundsnytte.

På LLOs kongres i 2021 besluttede vi, at LLO i de kommende år skal fokusere på at få reguleret lejen i nyere byggeri. Det kommer vi til at gøre – men det betyder på ingen måde, at vi glemmer vores andre medlemmer, som bor i ældre byggeri. Derfor vil LLO i den kommende tid sætte fokus på også disse lejere. Vi skal hjælpe dem med at få sikkerhed for, at deres leje ikke er for høj. Og så skal vi over for
Folketinget dokumentere, at selv om Blackstonepakken fra 2020 virker, ja så er den altså slet ikke tilstrækkelig.

Men dette arbejde kan vi ikke løfte alene, vi har brug for din hjælp. Så hvis du kender nogen, som bor i en gennemgribende moderniseret lejlighed fra før 1992 , så fortæl dem, at LLO gerne vil høre fra dem og hjælpe med at få deres leje prøvet i huslejenævnet.

 

Om forfatteren

Se artikler af Helene Toxværd

Landsformand for Lejernes Landsorganisation Danmark og formand i LLO Hovedstaden.

Back to top