Skip to main content

CEPOS vil sende fattige pensionister på gaden

CEPOS vil i et nyt pensionsudspil forringe folkepensionen og afskaffe pensionisternes boligydelse. Besparelsen skal gå til skattelettelser (18/6).

Begrundelsen er, at boligydelsen er højere end den almindelige boligsikring. CEPOS foreslår derfor, at pensionisternes tilskud til boligen sænkes, så der som udgangspunkt maksimalt gives støtte til 15 procent af huslejen[1]. CEPOS mener, at det nuværende system ”skævvrider lejemarkedet”, fordi boligydelsen er højere end boligsikringen, og at skatteyderne dermed er med til at betale for huslejen.[i]

Forslaget vil ramme de mere end 270.000 pensionister[ii], der modtager boligydelse, hårdt. I forvejen er ydelsen målrettet pensionister med den mindste formue, indkomst og bolig.

Fjerner man den nuværende støtte og erstatter den med en lavere sats, vil konsekvensen være, at lejere bliver sat på gaden – hvilket der ikke lægges skjul på. Pensionister må flytte – eller betale en kraftig stigning i boligudgifter – så de ikke længere ”skævvrider lejemarkedet”.

En god og tryg bolig er en helt central del af velfærdssamfundet. Når der skæres benhårdt i lejernes mulighed for at blive boende, er det et frontalangreb på velfærdssamfundet.

Danmarks Radio kunne i påsken dokumentere, at huslejerne i den private boligsektor er vokset langt hurtigere end priserne på boliger (DR.dk 15/4[iii]). For de billigste 20 procent af boligerne er huslejen nu 40 procent højere end for fem år siden – korrigeret for inflation. Medregnes inflationen, er stigningen 60 procent.

Forelagt det, var CEPOS’ reaktion at kritisere huslejereguleringen (Børsen 7. maj), fordi de ikke mente at den er målrettet nok.

Men nu – kun en måned senere – kritiserer CEPOS også den målrettede hjælp. Den skal i stedet skæres for at give skattelettelser.

Vi har svært ved at finde hoved og hale i, hvad CEPOS egentlig mener. Men konsekvensen af CEPOS’ nye udspil er til gengæld let at forudse: Flere vil blive fattigere og opleve voldsomme stigninger i boligudgifterne.

Vi mener, at der er brug for både huslejeregulering, boligstøtte og en boligydelse til pensionister, så vi har byer med lejeboliger, som pensionister og mennesker med både små og mellemstore indkomster kan bo i.

Boligen er et velfærdsgode – på lige fod med skole og sundhed. Politikerne bør sikre, at folk ikke må gå fra hus og hjem.

 

[i] Her er den fulde begrundelse fra udspillets side 5: ” For det femte skævvrides lejeboligmarkedet af boligydelsen, som er en særordning for folkepensionister. Personer med lav indkomst kan søge boligstøtte. Boligstøtten til den enkelte folkepensionist (boligydelse) er imidlertid ca. 5 gange så stor som boligstøtten til ikke-pensionister med tilsvarende indkomstforhold (boligsikring). Udover at det er svært at se berettigelsen for denne forskelsbehandling, giver det også pensionisterne helt skæve incitamenter på boligmarkedet. For en folkepensionist uden privat pensionsopsparing er

rådighedsbeløbet efter husleje stort set det samme uanset om han har en månedlig husleje på 3.000 kr. eller 6.000 kr. Den højere husleje bliver betalt af skatteyderne.”

[ii] Se figur ovenfor. Kilde: https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/sociale-forhold/social-stoette/boligstoette

[iii] https://www.dr.dk/nyheder/indland/billige-lejeboliger-forsvinder-i-flere-byer-tjek-hvor-huslejen-droener-op

 

 

[1] Her er den fulde begrundelse fra udspillets side 5: ” For det femte skævvrides lejeboligmarkedet af boligydelsen, som er en særordning for folkepensionister. Personer med lav indkomst kan søge boligstøtte. Boligstøtten til den enkelte folkepensionist (boligydelse) er imidlertid ca. 5 gange så stor som boligstøtten til ikke-pensionister med tilsvarende indkomstforhold (boligsikring). Udover at det er svært at se berettigelsen for denne forskelsbehandling, giver det også pensionisterne helt skæve incitamenter på boligmarkedet. For en folkepensionist uden privat pensionsopsparing er

rådighedsbeløbet efter husleje stort set det samme uanset om han har en månedlig husleje på 3.000 kr. eller 6.000 kr. Den højere husleje bliver betalt af skatteyderne.”

[1] Se figur ovenfor. Kilde: https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/sociale-forhold/social-stoette/boligstoette

[1] https://www.dr.dk/nyheder/indland/billige-lejeboliger-forsvinder-i-flere-byer-tjek-hvor-huslejen-droener-op

 

Om forfatteren

Anders Svendsen og Helene Toxværd

Anders Svendsen er chefjurist i LLO Danmark og Helene Toxværd er Landsformand.

Back to top