Skip to main content

Det skal du gøre, når du flytter ind

Sommeren og sensommeren er højsæson for flytninger. Det er ofte en spændende og stressende tid. LLO’s chefjurist Anders Svendsen giver dig her gode råd til, hvordan du sikrer dig bedst muligt, når du flytter ind.

FÅ KONTRAKTEN LÆST IGENNEM

Før du underskriver lejekontrakten, anbefaler vi altid at få den læst igennem af LLO. Det sikrer, at du får et overblik over, hvad du binder dig til. I LLO oplever vi dog også, at udlejer skriver ugyldige vilkår ind i kontrakten. Flere af dine rettigheder er nemlig ufravigelige i lejeloven. Som almindelig lejer kan man ikke forventes at kunne lejeloven ud og ind, men det kan vi i LLO. Det betyder også, at der kan være ting i din lejekontrakt, som du måske alligevel ikke er bundet af - også selvom du har skrevet under.

SPAR PENGE: LAV DIN EGEN INDFLYTNINGSRAPPORT OG SEND DEN INDEN 14 DAGE

Ofte vil udlejer lave et indflytningssyn, når du flytter ind. Vær opmærksom på, at dette er udlejers bud på, hvordan boligen ser ud, og om det lever op til, hvad der står i kontrakten. I LLO anbefaler vi, at du laver din egen indflytningsrapport, tager billeder og sender den til udlejer inden 14 dage. Du kan finde en skabelon på llo.dk. Fordelene ved at lave din egen rapport er, at du får mulighed for at lave dit eget bud. Det er særligt vigtigt, at du sammenligner det, der står i kontrakten med den stand, boligen faktisk har. Hvis der fx står, at boligen fremstår nyistandsat, så skal alt være nymalet, herunder vægge, lofter og træværk. Derudover skal gulvene være nybehandlede og uden ridser. Du bør påtale hver en ridse, helligdag eller gammel maling - ellers risikerer du at skulle betale for udbedring, når du flytter. Det gælder uanset om boligen er nymalet eller ej.

GENNEMGÅ INVENTARLISTEN

Hvis boligen er møbleret, skal du tjekke inventarlisten nøje. Sørg for, at alle nævnte genstande er til stede og i god stand. Notér eventuelle mangler i indflytningsrapporten.

TEGN EN INDBOFORSIKRING

Det er vigtigt at have en indboforsikring, der dækker dine ejendele. Ellers er du fx ikke sikret i tilfælde af brand. Desuden kan en forsikring hjælpe, hvis du bliver stævnet af udlejer eller har brug for at anke en sag til domstolene.

SKIFT ADRESSE OG TILMELD DIG FORSYNINGSSELSKABER

Husk at melde adresseændring til folkeregisteret. Det kan du gøre på www.borger.dk. Tilmeld dig også forsyning af elektricitet, gas, vand, internet og TV, hvis det ikke er en del af lejeaftalen. Kig i din lejekontrakt for at se, hvad der er inkluderet i huslejen. I nogle lejeforhold (typisk i udlejede parcelhuse) er varme ikke en del af lejeaftalen. Her skal du også tilmelde dig direkte til forsyningsselskabet.

AFLÆS MÅLERNE

Når du flytter ind, skal du aflæse alle målere (el, vand, gas) og notere tallene. Dette sikrer, at du kun betaler for det forbrug, der sker fra din indflytningsdato. Gem tallene, hvis/når du får en forbrugsafregning. aflæsning sker ofte på et indflytningssyn.

KEND HUSORDENEN

Hvis der er en husorden i ejendommen, bør du få en kopi af den, når du flytter ind. Husordenen handler typisk om at holde orden i ejendommen, fx støj, affaldshåndtering, brug af fællesarealer osv.

SIG HEJ TIL NABOERNE OG NYD DIT NYE HJEM

En venlig introduktion til dine naboer kan gøre din indflytning meget mere behagelig. Det skaber et godt naboskab og kan være nyttigt, når du skal lære den nye ejendom at kende. Undersøgelser viser også, at vi bliver mindre irriterede over nabostøj, hvis vi kender vores naboer.

 

Det kan man klage over

Eksempler på vilkår, som ikke kan fraviges – og du derfor kan påklage:

• Husleje (i de fleste tilfælde).

• Forbud imod fremleje.

• Særbetaling for trappevask.

 

Pas på her!

Der er også vilkår, som er fravigelige, og derfor gælder, hvis der bliver skrevet under. Det er ofte dyre vilkår:

• Udvidelse af din vedligeholdelsespligt (i visse tilfælde).

• Forlængelse af opsigelsesvarsel, herunder pga. tidsbegrænsning (mere end 3 måneders opsigelse).

• Husdyrhold.

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top