Skip to main content

Falske udlejere snyder unge

Tre unge kvinder svindlet af samme mand, der løb med i alt 70.000 kr. LLO har fem gode råd, så du undgår at blive snydt. 

Efter sommerferien vælter de unge ud på boligmarkedet, og bolighajerne står klar. 

Tre unge kvinder blev alle tre svindlet af den samme udlejer, som lavede falske lejekontrakter på den samme adresse, skriver TV2 Kosmopol, der har talt med LLO. 

Mille-Kirit Christensen mistede 35.000 kroner, Ida Søjborg mistede 10.000, og en tredje kvinde, som ønsker at være anonym mistede 25.000 kroner.  

Svindleren i den konkrete sag er langt fra alene om at forsøge sig med boligfusk. 

Chefjurist i Lejernes Landsorganisation, Anders Svendsen, har fem råd til, hvad man skal holde øje med. 

HVEM ER UDLEJER? 

Undersøg om det er et boligselskab eller en privatperson, der ejer lejligheden.  

”Ved en Google-søgning kan man se, om der er tale om en rigtig person. Hvis ikke navnet dukker op, skal man nok være ekstra opmærksom”, siger Anders Svendsen til TV 2 Kosmopol. 

Derudover kan man på Tinglysning.dk indtaste adressen for at undersøge ejerforholdet. 

Er det derimod et boligselskab, der administrerer lejligheden, kan man ringe til dem for at høre, om personen, der vil fremleje, har tilladelse til det. Boligselskabet skal give tilladelse før, at privatpersoner må udleje deres lejlighed.

SE DET MED EGNE ØJNE 

Man skal som kommende lejer af en lejlighed kræve at komme til syn. Det vil være nemt for svindlerne at vise falske billeder af boligen, men det er kun de færreste svindlere, som har adgang til lejligheden. Derfor vil de ikke have mulighed for at fremvise den. 

FÅ HJÆLP TIL KONTRAKTEN 

Hvis en lejekontrakt gør en utryg eller skeptisk, bør man få en ekspert til at kigge nærmere på lejekontrakten. Et eksempel på snyd kan være, at der er falsk navn eller CPR-nummer på lejekontrakten. Det kunne også være, at huslejen er højere på lejekontrakten, end huslejen er på boligselskabets hjemmeside.  

”Det er vigtigt at få fagfolk til at gennemgå, hvad man binder sig til. Vores fagfolk vil også hurtigt kunne se på lejekontrakten, om der er nogen alarmklokker, der ringer”, siger Anders Svendsen. 

LYDER FOR GODT 

Ifølge Anders Svendsen vil svindlere ofte gerne give dig en god grund til at ”hugge til” og overføre pengene. Her er det vigtigt, at man bruger sin kritiske sans.  

”Hvis huslejen er lav i forhold til lejlighedens størrelse og placering, eller svindleren vil have, at du slår til det ”gode tilbud” med det samme, er der nok tale om noget fup”, siger chefjuristen. 

HVILKEN BANK? 

Det er vigtigt at se, om man overfører til en dansk eller en udenlandsk bank.  

”Man skal insistere på at kunne overføre indskud til et dansk pengeinstitut. Hvis der er tale om en udenlandsk bank, så vær på vagt. Vi ser, at det er udenlandske bankoverførsler, hvor der er de højeste risici”, siger Anders Svendsen.  

BETAL ALDRIG KONTAKT

Det er meget nemmere at finde ud af, hvor pengene er blevet af, og dermed identificere en svindler, hvis pengene er overført til en dansk bank. 

”Derfor skal du aldrig betale kontant. Og du skal ikke lade dig presse til at betale med det samme. Du skal have tid til at tænke dig om en ekstra gang og kigge lejekontrakten igennem” afslutter LLO’s chefjurist. 

5 gode råd så du ikke bliver snydt 

    • Undersøg hvem udlejeren er
    • Se lejligheden med dine egne øjne
    • Få lejekontrakten læst igennem
    • Hvis det er for godt til at være sand, er det nok tilfældet
    • Hvilken bank overfører man til?

Du kan læse artiklen her, hvor de fem råd uddybes

 

Om forfatteren

Jens Peter Kildevang

Journalist og redaktør af Vi Lejere.

Kontakt: redaktion@llo.dk 

Back to top