Skip to main content

Gode råd: Spar På Energien…

Energistyrelsen og LLO i fælles energi-spare-kampagne målrettet lejerne.

De høje energiomkostninger har skabt bekymring blandt mange af os danskere – også blandt lejerne – der til forskel for bolig- og andelsejere er begrænset i forhold til selv at energioptimere vores boliger. For hvordan sparer man som lejer på varmeregningen, når man fx. ikke selv kan vælge at skifte vinduer eller varmekilde, men er afhængig af et måske nedslidt centralvarmeanlæg i sin lejebolig?

Varme, vand og elektricitet

Hvor en husejer har mulighed for selv at energioptimere sin bolig - skifte fra naturgas til fx. fjernvarme eller varmepumpe, isætte energioptimerende vinduer, isolere lofter og ydermure mv., så er lejere afhængige af, om udlejer ønsker at foretage disse energiforbedringer på ejendommen.

Disse udfordringer har Energistyrelsen og LLO i samarbejde taget højde for , og vi har målrettet en række spareråd til alle, som bor i lejebolig.

Rådene guider til, hvordan du som lejer kan spare på forbruget af varme, varmt vand og elektricitet, hvordan du undgår et dårligt indeklima, og hvilke apparater i hjemmet, der forbruger mest og mindst energi.

Hvornår er strømmen billigst?

”Spar På Energien” hedder kampagnen fra Energistyrelsen, som også er tilgængelig på vores hjemmeside https://www.vi-lejere.dk/ spar-energi/. Her har vi samlet de mest oplagte energispareråd, og linker til, hvordan man søger om økonomisk støtte, ser din ejendoms energimærke, kan se hvornår strømmen er billigst og meget mere…

Har du spørgsmål til energiforbedringer eller behov for, at vi vurderer en evt. sag, så kontakt din lokale LLO-afdeling. Du finder os på www.llo.dk 

 

Skru ned for varmen

Du sparer 5 % på varmeforbruget, hver gang du skruer 1 °C ned. Sæt termostaterne ens i alle rum, og hold mindst 18 °C, så der ikke kommer skimmelsvamp.

Gode råd til mindre varmeforbrug

Brug mindre varmt vand

Du bruger cirka 1/3 af dit varmeforbrug på varmt vand. Spar på det varme vand ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand.

Se, hvordan du sparer på det varme vand her

Sluk for unødvendigt strømforbrug

Gennemgå strømforbruget derhjemme, og vurder, hvilke apparater du har behov for. Måske kan du skifte til LED-pærer eller slukke den gamle kummefryser.

Se, hvordan du går elforbruget igennem derhjemme

Sluk for radiatoren, mens du lufter ud

Du kan spare på varmen med gode udluftningsvaner. Luft ud i 5 minutter ad gangen med gennemtræk flere gange om dagen, og skru ned for varmen i god tid inden.

Læs mere om et sundt indeklima og udluftning her

Brug strømmen, når den er billigst

Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem lige her.

Se, hvornår strømmen er billigst

Myter og fakta om energiforbrug

Det er klogt at spare på energien, når priserne stiger. Men sparer du de rigtige steder?

Her tager vi fat i myter om at spare energi. Resultatet er en række gode råd med hold i virkeligheden – og et par advarsler om, hvad du IKKE skal gøre.

Gode råd til at undgå myter

Om forfatteren

Se artikler af Thomas Villars Petersen

Kommunikation, SoMe og webmaster i LLO Danmark.

Back to top