For 7 år siden afskaffede byråds-flertallet huslejereguleringen. Det mærkes.
Holstebro Byråds uvilje mod at indføre huslejeregulering i kommunen - sådan som det praktiseres i 79 andre kommuner -koster de private lejere i byen dyrt, mener LLO i Holstebro. Senest har 53 lejemål i Brænderigården fået varslet en huslejestigning på 11 pct.
Intet skete
Problemet er ikke nyt. Det har LLO sagt siden det borgerlige flertal i byrådet afskaffede reguleringen og i stedet lod huslejen fastsætte efter det lejes værdi. Det er nu 7 år siden. Dengang skete det imod stemmerne fra Socialdemokratiet, SF og de Radikale. Da flertallet skiftede for fire år siden, og byen fik rødt flertal og socialdemokratisk borgmester, troede mange lejere, at nu ville lejereguleringen komme tilbage. Men det skete ikke.
Borgmesteren: analyse nødvendig
Og står det til byens borgmester, H.C. Østerby (s), seks uger før kommunevalget, er der lange udsigter.
Til Holstebro Dagblad siger han: ”Jeg er ikke blevet konfronteret med, at der skulle være nogle ublu huslejestigninger”. Han kender ikke til stigningerne i Brænderigården og siger om problemstillingen: ”Hvis jeg skal forholde mig til det, skal vi først have lavet en analyse af huslejeniveauet, så vi har et kvalificeret beslutningsgrundlag”.
7.900 kr. for 100 kvm.
I Brænderigården mener flere lejere, at den analyse kunne borgmesteren jo have lavet hvert kvartal de sidste syv år efter at det borgerlige flertal - imod hans ønske - afskaffede huslejereguleringen. De vil gerne lægge tallene frem på deres egen stigning. Den varslede huslejestigning på 11 pct. giver en husleje på 950 kr. pr. kvm. pr. år, altså 7.900 kr. pr. måned for 100 kvm.
LLO indbragte sagen for det lokale huslejenævn, der består af tre personer, men fik ikke medhold. Det hænger netop sammen med, at huslejenævnet kun tager stilling til det lejedes værdi, når huslejereguleringen er afskaffet. Hvis denne fortsat havde været gældende, måtte huslejen (og dermed også stigningen) kun dække omkostningerne og et tillæg til vedligeholdelse og afkast. Sådan er det i 79 af landets kommuner. Men altså ikke i Holstebro.
I en anden ejendom ved Enghavevej er huslejen op til 1200 kr. pr. kvm. årligt, svarende til 6.000 kr. om måneden for 60 kvm.
Socialdemokrater uenige
LLO-formand Ole Schunck mener, at nogle udlejere - udefra - simpelthen er for ”griske”.
Op til valget d. 21. november har SF sat sagen højt på dagsordenen og vil have genindført huslejereguleringen. Partiet fremhæver – som LLO – at højere huslejer også betyder højere udgifter til boligsikring for kommunen og skatteyderne.
Socialdemokraterne på rådhuset er åbenbart uenige. I valgkampen for fire år siden sagde den daværende gruppeformand i byrådet, Niels Ulrik Nielsen, til Vi Lejere: ”Så når vi vinder valget – så tænker jeg, at vi kan sikre boligreguleringsloven indført igen i Holstebro Kommune. Her klynker vi meget over, hvad regering og regionsråd gør imod os. Vi kritiserer, at de skader vores mulighed for at udvikle os. Men omkring boligreglerne er den en sag, hvor vi helt selv har bestemt at melde os ind i udkantsdanmark”.