Skip to main content

Hvem skal betale de grønne krav til boligerne?

EU’s bygningsdirektiv blev senest ændret i 2018. Nu er et helt nyt direktiv på vej i lyset af kravene til energibesparelser og grøn omstilling.

Det nye direktiv ventes at få stor betydning for danske boligejere og -lejere og det diskuteres lige nu af alle fagfolk, politikere og interesseorganisationer overalt i Europa. Også i Lejernes LO.

Fra EU-Kommissionen og -Parlamentet lyder det samstemmende, at det skal være slut med de mest energiforbrugende og klimaskadelige boliger i EU. I efteråret indledtes konkrete forhandlinger med Ministerrådet om, hvordan EU’s godt 260 mio. bygninger skal bidrage til den grønne omstilling. Det skete efter et længerevarende, forberedende arbejde i Europaparlamentet, hvor bl.a. danske Niels Fuglsang (s) har været særdeles aktiv. Det samme har den internationale lejerorganisation IUT, der har kontor i Bryssel.

Hvem skal betale?

Helt konkret foreslår Kommissionen og Parlamentet gradvist at forbedre bygninger med de allerdårligste energimærker. Det kan fx ske ved at energirenovere eller udskifte sort varmeforsyning som olie- eller gasfyr i de mindst klimavenlige bygninger.

Interesseorganisationen Synergi mener, at en stor del af de danske bygninger, der bliver berørte af det nye direktiv, automatisk vil opfylde kravene, når fx gaseller oliefyret udskiftes med fjernvarme eller en varmepumpe. Andre bygninger skal have skiftet vinduer, efterisoleres eller på anden måde energirenoveres. Men der står mange diskussioner tilbage. F.eks.: Hvem skal betale forbedringerne i boligejendommene?

LLO diskuterede senest sagen på sit hovedbestyrelsesmøde d. 2.september, og meldingen herfra var klar: Lejerne skal ikke sidde tilbage med sorteper (og regningen), når der skal laves energirenoveringer.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top