Skip to main content

Internationalt: Boligen er en menneskeret

Den internationale lejerbevægelses organisation, IUT, har betydning på flere kontinenter og i de fjerneste afkroge af verden. Nogle steder er det direkte farligt at være aktiv.

I 2026 holder IUT verdenskongres i Malmø og København.

Det er en menneskerettighed at have en bolig. Og det er en menneskerettighed at kunne slå sig sammen med andre og kræve bedre forhold”, siger IUT´s generalsekretær, Dan Nicander.

Som medlem - eller tilknyttet LLO - er du også tilknyttet den internationale organisation IUT, som samler lejere i hele verden og som arbejder for, at det alle steder i verden skal være muligt for mennesker, der bor til leje at gå sammen og stille krav om rettigheder – også kravet om, at en bolig er en menneskerettighed.

Farligt at være aktiv

I Danmark har vi i mere end 100 år haft retten og via lejernes organisering i LLO og LLOs forgængere nyder lejerne i Danmark en relativ stor lovmæssig beskyttelse. Men ser vi ud over verden, så er der mange steder, hvor det kan være farligt at organisere sig eller hvor man i bedste fald bliver ignorereret af myndigheder og dem, der laver lovene. Det betyder oftest dårlige lejerrettigheder og dårlige boligforhold.

IUT er en organisation, der via de nationale lejerorganisationers medlemskab giver dem legitimitet. Det vil sige, at når fx de nepalesiske eller kenyanske lejerorganisationer tilknytter sig IUT, så giver det dem en politisk styrke i forhold til landets magthavere. Der er med andre ord nogen udefra, der holder øje med boligforholdene i landet, uanset om landet er demokratisk eller ej.

EU og FN

IUT er også en lobbyorganisation, som arbejder ved både EU og FN. IUT forsøger både ved egne kræfter og ved hjælp fra sine medlemsorganisationer at gøre sig gældende så mange steder som muligt. Endelig samler IUT sine medlemsorganisationer til indbyrdes erfaringsudveksling og samarbejde. Dette er særligt vigtigt for os, der bor i EU. Kun IUT kan via fælles indsatser slå igennem i det enorme politiske apparat i Bruxelles. For eksempel findes IUTs tydelige fingeraftryk på det nyligt vedtagne energieffektiviserings-direktiv fra EU, hvor det slås fast, at ingen må presses ud af deres lejebolig på grund af de nye krav til energibesparelser.

Til Malmø og København

IUTs arbejde er noget så gammeldags og sjældent som internationalt solidarisk. Som medlem af LLO deler man medlemskab af en organisation med borgere fra fx Japan, Venezuela og Tjekkiet. Som medlem af LLO bidrager man til, at også borgere i disse lande kan kæmpe for ordentlige boligforhold – og som medlem af LLO har man udbytte af, at der i resten af verden findes folk, der arbejder for bedre forhold for lejere.

I foråret 2026 kommer IUT til København. IUTs verdenskongres bliver afholdt i Malmø og København over tre dage. Der kommer lejere og lejerrepræsentanter fra hele verden, som mødes, udveksler erfaringer og deler gode og dårlige oplevelser – og som tager fra kongressen med nye ideer og godt mod.

”UHØRT VIGTIGT”

IUT fik ny generalsekretær i efteråret 2023. Han hedder Dan Nicander og er tidligere regionschef i den svenske lejerbevægelse, Hyresgästföreningen. Dan har en helt klar prioritering af IUTs arbejde. Han siger:

”Jeg ser det som uhørt vigtigt, at ”boligen – en menneskerettighed” bliver virkelighed for alle. I den sammenhæng er det vigtigt, at IUT abejder for, at det lokale engagement blandt lejere i boligspørgsmål også får globalt gennemslag.”

 

HELE VERDEN

IUT har 75 nationale lejerbevægelser som medlemmer. Disse omfatter ca. 2 mio. husstande. IUT er en forening, som en national lejerforening (som fx LLO) kan melde sig ind i - og betaler så medlemskontingent.

IUTs forperson (president) er forpersonen for den svenske Hyresgästföreningen, Marie Linder. IUT har kontorer i Stockholm og Bruxelles. IUT ledes til daglig af generalsekretæren, som er svensk.

IUT har en bestyrelse, hvor LLOs landsformand Helene Toxværd og chefjurist Anders Svendsen er medlemmer. I IUTs stående udvalg for boligpolitik (HPWG) er direktør i LLOH, Claus Højte Danmarks repræsentant.

IUT holder verdenskongres hvert tredje år, næste gang i 2026 i København og Malmø. Find IUT på IUT.nu

 

Om forfatteren

Se artikler af Claus Højte

Direktør i LLO Hovedstaden

Back to top