Udlejning via platforme som Airbnb skaber boligmangel og stigende priser på boligmarkedet i hele EU – fra syd til nord. Det presser boligmarkedet voldsomt, når lejligheder kun anvendes til turistudlejning. LLO kræver sammen med HORESTA politisk handling. Det samme gør lejerbevægelsen i hele EU.
I 2024 blev der gennemført omkring 7,3 millioner overnatninger via korttidsleje i Danmark, viser nye tal.
Mange lejligheder, som kunne have været faste hjem for byens beboere, bliver i stedet brugt til turister – ofte på dagsbasis.
”Når lejligheder anvendes til turistudlejning, driver det lejepriserne op og gør det særligt svært for unge og lavindkomstgrupper at finde en bolig. I flere kvarterer og ejendomme mærker man også konsekvenserne på det sociale fællesskab, hvor naboer i stigende grad udskiftes med turister”, siger landsformand i Lejernes LO, Helene Toxværd.
Brug for fælles løsninger
Særligt Sydeuropa og storbyerne i hele Europa er hårdt ramt. Nu er Finland også i gang med at drøfte muligheder for lovindgreb overfor platforme om Airbnb.
De finske byer og kommuner forsøger at løse problemet hver især, hvilket ikke er en smart vej at gå, mener den finske lejerorganisation, Vuokralaiset (svarende til Finlands LLO), der er bekymret over, hvor forskelligt de finske byer skelner mellem indkvarteringstjenester og beboelse.
Brug for skrappere regler
Siden 2021 har Danmark haft en national lovgivning, der sætter en grænse på 70 dages udlejning om året for primære boliger – og op til 100 dage, hvis kommunen giver grønt lys. Udlejere skal desuden indberette deres aktiviteter til Skattestyrelsen, mens udlejningsplatformene skal dele data med myndighederne.
Men selvom loven er på plads, halter håndhævelsen stadig. Flere kommuner, ikke mindst København, presser nu på for at få endnu stærkere redskaber, så boliger igen kan blive boliger – ikke små hoteller. Den holdning deler LLO.
Krav om strammere regler
Flere organisationer, blandt andet hotel- og restaurationsbranchens brancheorganisation HORESTA, er ligesom LLO kritiske overfor udviklingen og kræver nu strammere regler for korttidsudlejning. Forslagene spænder fra at sætte loft over antallet af dage, en bolig må udlejes om året, til krav om registrering af alle udlejninger og bedre værktøjer til, at kommunerne kan håndhæve reglerne.
Lejere skal i forvejen have udlejerens tilladelse for at bruge Airbnb, men der er mange tilfælde, hvor det sker uden samtykke – med risiko for at blive opsagt.
Tjener en måneds leje på 3 dage
En københavner, der ønsker at udleje et værelse, kan vælge mellem at leje ud til en turist i 3–4 dage eller til en studerende i en hel måned til den samme pris.
Udlejere har desuden fundet en måde at tjene endnu mere på: Nogle kræver højere husleje, hvis lejerne får lov til at fremleje via Airbnb, fordi de potentielle indtægter anses som noget, udlejeren også skal have del i.
”Det forværrer blot det skæve boligmarked, at huslejen igen presses op. Vi har netop set nye tal, der dokumenterer en vanvittig stigning i huslejen i privatejede lejeboliger. Den udvikling skal stoppes”, siger Helene Toxværd.
FAKTA: IKKE DELEØKONOMI
Airbnb og LifeX er ikke deleøkonomi, men big business, der er godt i gang med at slå store huller i boligmarkedet. Og de konkurrerer illoyalt med hotelbranchen, skriver direktør i LLO Hovedstadens direktør Claus Højte, der sammen med Lars Ramme Nielsen har skrevet et indlæg i Politiken om problemet. Vi ønsker politisk handling, skriver de her.