En ny tendens blandt udlejere må vække seriøs bekymring: Udlejere skriver vilkår ind i kontrakter og aftaler om, at lejere skal erkende, at huslejen er på et lovligt niveau.
Dette er ikke blot en unødvendig tilføjelse, men også en potentiel vildledning af lejerne. Ifølge lejeloven har lejere en lovfæstet ret til at klage over huslejens størrelse, hvis de mener, den er urimelig. Da reglen er ufravigelig, kan den heller ikke fraviges i lejeaftalen.
At få lejere til at underskrive en erklæring om, at huslejen er lovlig, har derfor ingen juridisk betydning og holder naturligvis heller ikke i byretten. Derimod kan det have psykologisk betydning.
De fleste lejere har med rette en forventning om, at deres udlejere naturligvis ikke vil skrive vilkår ind i kontrakten, som fraviger lejelovens regler. Mange tror derfor, at de er bundet af sådanne erklæringer, for hvorfor ville udlejer ellers skrive et vilkår uden betydning ind i lejekontrakten? Er det ikke bare spild af papir og printerblæk?
Svaret er, at der er tale om et meget gennemskueligt og urimeligt forsøg på at udnytte misforholdet mellem udlejers og lejers magtposition. Det gælder især, når det er de helt store udlejere og administratorer, som gør det, f.eks. DEAS. De ved naturligvis bedre, og derfor kan det kun betegnes som uhæderligt.
Til lejerne skal der derfor lyde en klar opfordring: Husk, at du har rettigheder efter lejeloven, som udlejer ikke kan aftale dig ud af - også selvom du har skrevet under. Det kan derfor godt betale sig at få kigget sin kontrakt igennem af din lokalafdeling, helst før, men også efter, at du har skrevet under.