Skip to main content

LLO kongres: Udlejer-direktør i "løvens hule"

For første gang i LLOs historie var direktøren for landets største udlejer-organisation, Ejendom- Danmark (ED), inviteret direkte ind i ”løvens hule” som gæstetaler. Helene Toxværd præsenterede ham venskabeligt som ”en fremmed fugl”. Peter Stenholm blev adm. direktør for ED i 2022. Han kom fra en vicedirektørstilling i Dansk Industri og medbragte her 10 års erfaring fra Dansk Byggeri med masser af samarbejde med modparter, der står langt fra hinanden, men som også har mange fælles interesser.

Fire muligheder ud af fem

Stenholm var glad for invitationen og blev også taget godt imod. Helt i tråd med LLO og forsamlingen kaldte han det et ”kæmpeproblem”, at lægdommernes honorar ikke er reguleret siden 2001.

Han så muligheder for samarbejde i fire ud af følgende fem muligheder: vi skal kortlægge fremtidens boligbehov, vi kan samarbejde om digitalisering, grøn omstilling, boligpolitik samt honorering af nævnsmedlemmer og lægdommere. ”Vi er ikke hinandens fjender. Vi har rigtig mange fælles interesser”.

Brodne kar

Lars Büchele fra Københavns Teglholm spurgte fra salen Peter Stenholm, om ikke udlejerne skulle ekskludere flere ”brodne kar” (klapsalver). Han svarede, at det er en afvejning, om det er bedre, at de ”brodne kar” står udenfor eller indenfor. Og at ED repræsenterer 3.600 ejendomsvirksomheder. ”Vi accepterer ikke alle deres åndssvage handlinger. Men vi kan appellere til udlejerne om, at den dyreste kunde man har er, når lejeren fraflytter”. Og så fortalte han, at EjendomDanmark faktisk HAR en optagelsesproces, men at det ikke er det samme, som at der ikke er brodne kar.

Helene Toxværd delte udlejernes ønske om stabile politiske vilkår på boligområdet og mente, at 90 pct. af udlejerne opfører sig fornuftigt. Hun glædede sig til et samarbejde og til at blive geninviteret.

Gerne udbygget samarbejde

Efter weekend’en skrev Peter Stenholm på sin LinkedIn-profil:

”Samarbejde er vejen frem! Jeg havde i lørdags den store fornøjelse at være gæstetaler på Lejernes LO’s kongres i Odense. Tak til Helene Toxværd for invitationen – og tak for en rigtig fin modtagelse. Dejligt at kunne konstatere, at selvom vi ikke er enige om alt, så er der heldigvis mange emner, vi kan være enige om. Det gælder ikke mindst i forhold til grøn omstilling, huslejenævn, digitalisering og ikke mindst ønsket om, at der er gode boliger til alle. Jeg glæder mig til at fortsætte og udbygge vores samarbejde”.


Kun én forhandling

Enhedslistens genindtrådte boligordfører, Søren Egge Rasmussen, var eneste politiske gæstetaler. Han bor selv til leje i en almen bolig og slog fast, at ”vi skal ha’ langt flere almene boliger og langt mere blandede boligformer”. Trods SVM-regeringens løfte fra starten om et boligpolitisk udspil havde han og Enhedslisten kun været til én forhandling på boligområdet i boligminister Pernille Rosenkrantz-Theils tid, og ”det var fordi, jeg selv bad om det”. Han troede ikke, der kommer til at ske ret meget omkring det lovede boligudspil før næste valg og mere end antydede, at det måske heller ikke gør så meget med den nuværende regerings sammensætning. Søren Egge efterlyste ventelister i den private udlejningssektor ligesom i den almene og også en mere rimelig fordeling af boligsociale anvisninger. Og så er der brug for en stærk lejerbevægelse og stærke lejerorganisationer der kan se til, at folk ikke snydes, lukke ned for uegnede boliger og se på varslede huslejestigninger. På den organisatoriske front kunne han godt tænke sig en højere organisationsprocent og mere samling i lejerbevægelsen. Næppe én i salen har været uenig med ham i disse budskaber.

 

LLO's nye topledelse: 5 kvinder og to mænd

Der er rift om at være med i topledelsen af LLO. Fem kvinder og to mænd i alderen 50-74 år får de næste tre år ansvaret for den daglige ledelse af landsorganisationen. To af dem en nye, de øvrige fem er genvalgt fra kongressen i 2021. Men der var kampvalg om fem af posterne.

De nyvalgte er Lene Larsen og Mariann H. Jensen, begge LLO Hovedstaden. De afløser Birger Thamsen og Karen Moustgaard. Den førstnævnte trak sig fra sine tillidshverv i maj uden ”at smække med døren” og med alle gode ønsker for LLO. Karen Moustgaard var som 1. suppleant kommet ind i forretningsudvalget kort efter kongressen i 2021 efter en udmeldelse.

Af de fem genvalgte er to ”født” medlemmer af forretningsudvalget, nemlig landsformand Helene Toxværd og den nu nyvalgte næstformand Sigrun Mønnike-Hald, der begge blev valgt med akklamation (se nedenfor). Derudover er Birte Friis Gerstoft, Peter Larsen, og Lars Dohn blevet genvalgt. Førstnævnte til sin anden kongresperiode, de to øvrige efter en længere årrække som forretningsudvalgsmedlemmer.

Ved valget af suppleanter til forretningsudvalget var det blevet mændenes tur. Valgt blev - i denne stemmerækkefølge: Jalloh Sheku Amadu, Karen Moustgaard, Arne Edelhardt, Robert Schæbel, Rasmus Hebo, Hans Kr. Agerup og Tom Brokholt.

 

Helene Toxværd genvalgt - Mønnike-Hald nyvalgt

For femte gang og for femte gang uden modkandidat blev landsformand Helene Toxværd valgt som formand for Lejernes LO, da landsorganisationen holdt kongres i Odense. Hendes første valg til den øverste post var på kongressen i 2009, hvor hun afløste Claus Hansen. Han havde da siddet på posten i 24 år. Ved udløbet af den nuværende kongresperiode i 2027 har Helene Toxværd haft posten i 18 år. Det kan man da kalde stabilitet.

Glæder sig

Helene Toxværd sagde i sin takketale, at hun glædede sig til tre år mere på posten og de udfordringer, der venter på det boligpolitiske område. Hun rettede også en tak til Lars Dohn, der trak sig som næstformand efter 6 år på posten, men nogle minutter senere blev genvalgt til forretningsudvalget.

Veteran på 53 år

Som ny næstformand valgtes Sigrun Mønnike-Hald, Aalborg. Sin alder til trods (53 år) er hun veteran i LLO med hele 30 års lejerpolitisk arbejde bag sig. Hun er formand for LLO-afdelingen i Aalborg og har været det i flere omgange. Derudover en lang årrække som medlem af Huslejenævnet.

I debatten efterlyste hun meget mere politisk arbejde i landsorganisationen og det ”super-super-vigtige” med en stærk organisation, der laver dette arbejde. Sigrun Mønnike-Hald nævnte bl.a. den fri lejefastsættelse som et fokusmål. ”De øgede indtægter og medlemsfremgangen kan styrke os.”

”Og jeg skal gøre mit bedste”, lovede hun senere fra talerstolen, da hun takkede for valget. Det sker altså med rigtig mange års erfaring i bagagen tilsat ro og en betragtelig portion nordjysk vedholdenhed.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top