Skip to main content

LLO kritiserer nyt forslag fra Konservative om udsættelser i almene boliger

I et nyt politisk udspil ønsker Det Konservative Folkeparti at kræve at domstolene tager stilling til om lejere skal smides ud, hvis et husstandsmedlem har begået grov personfarlig kriminalitet.

LLO anerkender, at ingen ønsker at bo tæt på bandemedlemmer, da det kan skabe utryghed blandt beboerne. Dog ser vi væsentlige mangler i forslaget og finder det problematisk på flere punkter.

Misforståelse af hvem der opsiger lejerne

En af de centrale problematikker i forslaget er antagelsen om, at beboerformænd eller afdelingsbestyrelsesmedlemmer er involveret i beslutningen om at smide lejere ud. I den almene boligsektor er det boligselskabets administration, typisk juraafdelingen, der håndterer ophævelser af lejekontrakter – ikke beboerbestyrelserne. Der er derfor ingen risiko for, at beboerformænd eller andre repræsentanter for beboerne skal stå ansigt til ansigt med en lejer, som er blevet smidt ud. Forudsætningen hviler derfor på en misforståelse.

Juridisk rod og indgreb i ejendomsretten

Forslaget om, at domstolene skal kunne tage stilling til udsættelser under straffesager, skaber også juridiske udfordringer. En ophævelse af en lejekontrakt behandles efter civilprocessen -ikke straffeprocessen. Her vælger en af parterne – som regel boligselskabet – at opsige kontrakten, typisk ved manglende huslejebetaling eller lignende. Hvis domstolene skal involveres i disse beslutninger, risikerer man et unødigt indgreb i boligselskabernes ejendomsret, hvor også anklagemyndigheden kommer ind over boligorganisationernes drift, hvilket kan føre til et juridisk rod. Det vil skabe forvirring om, hvem der har retten og pligten til at foretage sådanne ophævelser.

Ulige behandling af lejerne

Lejerforeningen stiller også spørgsmålstegn ved, hvorfor forslaget udelukkende retter sig mod lejere i almene boliger. Hvis intentionen er at bekæmpe kriminalitet, bør lignende regler også gælde for andelsboligforeninger, ejerlejlighedsforeninger og grundejerforeninger. Hvis ikke, må det afklares, hvorfor lejere i almene boliger skal behandles anderledes end ejere eller andelshavere.

LLO ser derfor forslaget som både juridisk problematisk og baseret på en misforståelse af den almene boligsektors organisering. Det er vigtigt at sikre tryghed i vores boligområder, men det skal ske på en måde, der både er retfærdig og juridisk korrekt.

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top