Skip to main content

LLO ønsker Dan Jørgensen tillykke med indstillingen som EU’s første boligkommissær

I Lejernes Landsorganisation er vi glade for, at det blev Dan Jørgensen der blev indstillet som EU's nye energi- og boligkommissær.

Samspillet mellem disse to områder er afgørende i en tid, hvor både energipolitik og boligforhold står helt centralt på både den nationale, den europæiske og den globale dagsorden.

Dan Jørgensen har gennem sin tid som energiminister vist en stærk forståelse for de udfordringer, vi står over for, når det kommer til energipriser, vedvarende energi og afhængigheden af udenlandske energikilder. Boliger og energi hænger uløseligt sammen. Det oplevede vi under inflationskrisen, hvor rigtig mange danskere pludseligt fik tårnhøje varmeregninger.

Udnævnelsen af Dan Jørgensen er naturligvis en anerkendelse af hans mange kompetencer. Men det er også en stærk markering af Danmark, der som det første land kommer til at sidde med en boligkommissær, med fokus på at få betalelige boliger i hele EU. Det er en stærk markering for et land, der traditionelt har haft boliger og boligpolitik højt på den nationale dagsorden.

Boligmangel og stigende huspriser er en udfordring over hele Europa, og hvis opgaven med at sikre flere og betalelige boliger skal lykkedes, så er inspiration og erfaringsudveksling nødvendig, samtidig med en respekt for landendes forskelligheder og vores meget forskellige løsningsmodeller på nationalt plan.

At boligområdet ikke er en EU-kompetence, det er vigtigt at holde fast i – samtid med at man anerkender at bolig- og energispørgsmål er tæt sammenknyttet, og løsninger kan og skal kunne bruges på tværs af vores landegrænser.  LLO mener, at det bliver en hovedopgave for Dan Jørgensen, både at sikre lejerne ordentlige forhold og fastholde den national selvbestemmelse over f.eks. lejelovsområdet. Ligesom vi mener, at Danmarks almene boligsektor kan fungere som inspiration for resten af EU’s medlemslande som en del af løsningen i forhold til at skaffe betalelige boliger til ganske almindelige mennesker.

I LLO glæder vi os til at følge Dan Jørgensens arbejde med at sikre bæredygtige løsninger for både energi og boliger, og vi glæder os over at det er en fremtrædende dansk politiker, der får denne vigtige opgave.

Dan Jørgensens arbejde vil få stor betydning for både klima og de mange borgere, der dagligt kæmper med at finde en betalelig bolig, og i LLO står vi klar til at samarbejde om løsninger, der kan forbedre forholdene for lejere i hele Europa.

Endnu en gang et stort tillykke til Dan Jørgensen fra LLO!

 

Rød By Illustration med logo

Om forfatteren

Se artikler af LLO

Back to top