Skip to main content

LLO’s Kongres 2024

Den 5.-6. oktober 2024 blev der afholdt kongres i Odense Congress Center. Kongressen mødes hvert tredje år og er LLO’s øverste myndighed. Her samledes medlemmer og delegerede fra hele landet for at diskutere vigtige temaer inden for lejerpolitik og fremtidens strategier for organisationen.

På kongressen blev der revideret vedtægter og fastsat nye kontingenter med fokus på at fortsætte arbejdet med styrkelse af organisationen og en mere ens medlemsservice over hele landet.

Tre år med medlemsfremgang og vigtige resultater

Landsformand Helene Toxværd kunne på kongressen fortælle, at vi nu har lagt tidligere tiders opslidende konflikter bag os, og at vi på trods udmeldelsen af tre mindre lokalafdelinger samlet set har flere medlemmer i dag, end vi havde for tre år siden. Herudover har LLO opnået vigtige politiske resultater i kongresperioden, hvoraf den vigtigste nok var huslejeloftet for 2022, som sikrede, at inflationsramte lejere blev ramt lidt mindre hårdt på huslejen.

Fokus på fraflytninger

På kongressen fik deltagerne mulighed for at deltage i forskellige workshops, bl.a. en om fraflytningssyn og hvad man som lejere kan gøre for at beskytte sig selv når man skal flytte. Deltagerne fik både praktiske råd og fif til, hvordan man bedst håndterer fraflytning og sikrer sig mod ubehagelige efterregninger. F.eks. ved at have en nabo eller anden med til synet, ved at passe på med, hvad man skriver under på, og så i øvrigt huske, at man kan klage over udlejers krav i huslejenævnet.

Kommunikationen styrkes og målrettes

Kommunikation og medlemsinddragelse fyldte også en del i debatten på kongressen, ikke mindst da LLO's nye kommunikationsplan blev drøftet, og der var bred enighed om, at medlemmernes stemme skal være i centrum, med de personlige historier som et afgørende element i LLO's fortælling.

Ifølge kommunikationsplanen har LLO tre hovedfokusområder i de næste to år:

1. Huslejen skal tøjles: LLO vil kæmpe mod urimelige huslejestigninger, og for at lejen reguleres i den private sektor.

2. Byg flere boliger: Der er et kæmpe behov for flere lejeboliger, især i de store byer, og LLO vil arbejde for at påvirke politikerne til at prioritere denne opgave.

3. Respekt for lejerne: Lejerne udgør en meget stor andel af befolkningen, men oplever ikke den samme politiske respekt som fx boligejerne, og alt for mange lejere er utrygge ift. deres bolig. LLO vil insistere på at lejernes stemme og krav bliver taget alvorligt. Respekt for lejeres rettigheder er en topprioritet.

Hilsner fra resten af landet

Kongressen havde også besøg fra EjendomDanmark, som er Danmarks største udlejerorganisation og ofte vores primære modpart. Der var en åben og konstruktiv dialog og afsøgning af, hvad parterne måske kan blive enige om i det ellers ofte konfliktfyldte felt. Et budskab der blev modtaget med både nysgerrighed og optimisme blandt de delegerede.

Endelig bød kongressen også på en hilsningstale fra Enhedslistens boligordfører Søren Egge Rasmussen, der fra talerstolen udtrykte sin støtte til LLO’s arbejde og lejernes sag.

Genvalg af formand og ny næstformand

Kongressen genvalgte Helene Toxværd som landsformand og Sigrun Mønnike-Hald blev valgt som ny næstformand. Tidligere næstformand Lars Dohn fortsætter i forretningsudvalget, hvortil han blev valgt sammen med Birte Friis Gerstoft, Lene Larsen, Mariann H. Jensen og Peter Larsen.

Desuden valgte kongressen 5 suppleanter til Forretningsudvalget: Jalloh Sheku Amadu, Karen Moustgaard, Arne Edelhardt, Robert Schæbel og Rasmus Heby.

Herudvover valgte kongressen Jesper Larsen og Marcus Larsen som kritiske revisorer, og Kjeld Hammer og Hanna Kledal blev valgt som suppleanter.

Kongressen skulle også vælge en statsautoriseret revisor, og her blev Revisionsinstituttet genvalgt for de næste tre år.

Tak til Kjeld Hammer og Lars Dohn

Landsformand Helene Toxværd benyttede desuden kongressen til at takke redaktøren af Vi Lejere - LLO’s medlemsblad - der har meddelt at han stopper som redaktør efter mere end 25 års arbejde for organisationen og bladet. Tak var der også til den afgående næstformand Lars Dohn, for hans store indsats -ikke mindst når bølgerne er gået højt i organisationen. Begge de afgående blev hyldet med stående bifald fra forsamlingen.

Samlet set var LLO’s kongres en stor succes med mange gode debatter, nye strategier og et stærkt sammenhold blandt deltagerne.

 

Rød By Illustration med logo

Om forfatteren

Se artikler af LLO

Back to top