Lejerne får ikke mulighed for gøre brug af håndværkerfradraget, når det genoplives af regeringen. I stedet vil enhver forbedring i ejendommen betyde lejestigninger.
Denne problematik adresserer LLO's landsformand, Helene Toxværd, i et debatindlæg bragt i Politiken den 11. september 2024.
"Regeringens forslag til finanslov 2025 er spændende læsning med betragtninger om muligheder for at skabe varige forandringer for Danmark. For regeringen ønsker at investere i den nære velfærd, i den grønne omstilling og i øget tryghed. Og således genoplives håndværkerfradraget til de danskere, der vil energirenovere eller klimasikre deres hjem.
Den bagvedliggende analyse fejler ikke noget, for der er et enormt behov for, at vi gør noget ved vores boliger. Ingen tvivl om, at der er et enormt potentiale i grønne løsninger og energiforbedringer.
Men der er et problem, og det problem vil komme til at berøre alle de mennesker, der bor til leje. For håndsrækningen i form af håndværkerfradrag kommer ikke i spil, hvis man bor til leje - det kan ikke lade sig gøre, sådan som vores lovgivning er indrettet. For lejerne vil støtte til energirenovering og klimasikring derfor næppe ses som en håndsrækning eller bidrage til tryghed. For enhver forbedring i ejendommene vil betyde lejestigninger, ikke bare her og nu og indtil lånet til kreditforeningen eller banken er tilbagebetalt, men stedsevarende huslejestigninger, der ikke forsvinder igen.
Som menneske er det næsten umuligt ikke at ville gøre noget godt for vores fælles klima. Men for lejerne er ordninger som håndværkerfradraget slet ikke noget, der bidrager til hverken den nære velfærd eller trygheden i hjemmet."