Skip to main content

LLO: Vanvittige huslejestigninger kræver politisk handling nu

De 20 procent billigste lejeboliger i byerne er ramt af voldsomme huslejestigninger. 
Siden 2018 er der sket stigninger på over 40 procent i hovedstaden, 60 procent medregnet inflation. Lejerne i Esbjerg har oplevet stigninger på 30 procent siden 2018. Alarmerende tal kræver politisk handling, mener LLO. 

Det er på bare syv år blevet voldsomt meget dyrere at bo til leje i mange danske byer. Helt nye tal viser, at huslejen blandt de 20 procent billigste boliger er steget med op til 60 procent i København, når inflation regnes med. 

”Det er op mod 60 procent dyrere at leje en bolig i hovedstaden på bare syv år. Det skriger til himlen,” siger formand for LLO, Helene Toxværd. 

Danmarks Radio har med hjælp fra LLO afdækket, hvordan lejerne i de store byer presses af voldsomme huslejestigninger. Det har skabt massiv medieomtale i foråret, hvor LLO har udtalt sig til mange medier. 

PRESSES UD AF BYEN 

Lejernes Landsorganisation, der repræsenterer over 2 mio. lejere i Danmark, kræver nu politisk handling. LLO søger hjælp og rådgivning. 
”De her vanvittige huslejestigninger i private nyere udlejningsejendomme er stukket helt af, og presser lejerne voldsomt. Det kræver politisk handling. Desperate lejere med almindelige indkomster kan ikke følge med og presses ud af byen. Det betyder, at både pensionisten, pædagogen og SOSU’en ikke har råd til at bo i byen længere,” siger Helene Toxværd. 

ESBJERG STIGER VILDT 

Huslejeniveauet er steget voldsomt i takt med, at antallet af private lejeboliger er eksploderet. Andelen af private udlejningsejendomme vokser, fordi huslejen kan sættes frit. Men også ældre boliger stiger voldsomt i husleje, når der sker renoveringer. 

I Esbjerg er huslejepriserne for de billigste boliger steget med mere end 30 procent siden 2018. Samtidig stiger de dyreste lejemål også i flere byer. Der er samtidig kommet en halv million flere lejere fra 2010 til 2025. De bor typisk i private udlejningsejendomme i de store byer, opført efter 1991, hvor huslejen sættes frit. 

LLO: BOLIGUDSPIL NU 

LLO efterlyser et boligudspil fra regeringen.  

”Det skriger til himlen, at der ingenting sker. Regeringen bør gøre flere ting. For det første vedtage et huslejeloft i privat nybyggeri og rette op på tidligere tiders fejlagtige politik. For det andet gøre det muligt at bygge flere almene boliger ved at lade loftet for, hvad det må koste at bygge alment, stige”, siger Helene Toxværd. 

Chefjurist i Lejernes Landsorganisation Anders Svendsen kommer med en tredje løsning: 

”Vi har brug for en kollektiv forhandlingsret for lejerne. I dag er det den lille mand mod en stor kapitalfond som f.eks. Blackstone. Hvis vi for alvor skal løse det her problem, kræver det en kollektiv forhandlingsret”, siger Anders Svendsen.  

I Sverige har man kollektiv forhandlingsret på lejeboligmarkedet, hvor man ud fra objektive kriterier vurderer huslejens størrelse. 

POLITIKERNES ANSVAR

Næsten alle nye boliger i København og omegn lejes ud som private udlejningsboliger, fordi huslejen her kan sættes frit og stige helt uden begrænsninger. Det gælder alle ejendomme opført efter 1991. 

”De private udlejere presser huslejen op ved skin-moderniseringer i ældre boliger. Når boliger fraflyttes, udskiftes fine køkkener og badeværelser med nyt, hvilket giver udlejer mulighed for at fordoble og nogle gange tredoble lejen, så den ofte ryger op på 12-15.000 kr. for en bolig på 90 kvm. Alternativet for den boligsøgende er at leje en lejlighed fra en ejendom med fri leje, opført efter 1991, hvor treværelses lejligheder i dag udlejes for 15-18.000 kr. om måneden”, forklarer Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden. 

 

 

 

FAKTA: Rekordmange bor til leje 

I Danmark er der cirka 2,5 mio. lejere. Fra 2010-2025 er der kommet 544.268 flere lejere i Danmark. 

Der er sket en kraftig stigning i lejere, som bor i private lejeboliger, der er ejet af virksomheder. 

I år er det tal 682.301 personer, mens det for 15 år siden var kun 246.414 personer. Mens flere personer lejer, er antallet af ejere stort set konstant. 

 

Om forfatteren

Jens Peter Kildevang

Journalist og redaktør af Vi Lejere.

Kontakt: redaktion@llo.dk 

Back to top