Trappevasken i en stor ejendom i Herning gjorde Mille Skov til lejer-aktivist. Nu kender de Mille i hele Herning – og på Christiansborg.
Det var noget så enkelt som trappevask, der for alvor gjorde Mille Skov til lejer-aktivist. Den 48-årige enlige mor til to i Herning var forarget over, at byens storudlejer, Jacobsen Group, bare tilsidesatte en dom fra byretten om ulovlig opkrævning på 40 kr. om måneden for betaling for trappevask i Holmparken med knap 300 lejemål. Dommen er fra efteråret 2020, og det var tre lejere fra Holmparken, der stod bag stævningen. Dengang anslog LLO’s næstformand, Lars Dohn, at der sammenlagt over årene ulovligt er opkrævet over to mio. kr. hos lejerne.
Udlejerne opgav - til sidst
Mille Skov havde fået ”nok”. Hun opfattede udlejerens tilsidesættelse af dommen som bedrageri og rettede henvendelse til retten i Herning for at høre, hvordan hun skulle få Jacobsen Group til at efterleve dommen og betale lejerne pengene tilbage. Svaret var, at hun skulle gå til politiet.
Hos politiet fik hun at vide, at hun skulle anlægge endnu et civilt søgsmål. Men i foråret kastede Jacobsen Group omsider håndklædet i ringen og stoppede opkrævningerne fra 1. maj. Lejerne kunne herefter få op til 36 måneders betalt trappevask tilbage, hvis de da havde boet der så længe. Mille Skov sender en tak til Gert Jensen og to andre lejere i bebyggelsen, Hanne Vinbæk og Leif Skerning, der først havde anlagt sagen.
Stiftede Facebook-gruppe
Men trods ”taknemmelighed fra beboerne, der godt ved, at det er os, der har vundet sagen”, kom hun på kant med flertallet i bestyrelsen for Holmgårdens beboerrepræsentation, fordi de - trods hjælpen - ikke ville indmelde beboerne i LLO gennem en såkaldt sekretariatsaftale. Hun forlod bestyrelsen. Samtidig oplevede hun direkte chikane. I stedet stiftede hun Facebook-gruppen ”Lejerne i Holmparken Herning”, der i dag nyder stor opbakning og har 114 medlemmer.
De har til gengæld fået et forum, hvor de frit kan tale om ting, der er fælles for alle lejere, siger hun. ”Stedet her inviterer ikke til noget socialt liv.Vi bliver nødt til at tale sammen og skabe noget selv”.
Facebook-gruppen har kun givet positiv respons. Her diskuteres ejendommens forfatning, vedligeholdelsesmangler og nøglesystemerne, der ikke er styr på. Og her sælges og købes. Og viceværterne har hun det helt fint med, siger hun.
Frivillig i LLO
Samtidig meldte Mille sig som frivillig i LLO Herning, hvor hun i foråret blev valgt som suppleant til bestyrelsen. Her trækker hun også af egne erfaringer fra en fraflytningssag i Ikast, hvor hun på egen hånd vandt en sag om 90.000 kr og fra tidligere tillidshverv i beboerrepræsentationer.
”Jeg vil gerne have retfærdighed for lejerne, skabe lovændringer og have boligreguleringsloven indført på landsplan i de sidste kommuner, der stritter imod, bl.a. Herning. Udlejerne snyder, hvor de kan, og loven er i virkeligheden udtryk for økonomisk diskrimination! Tænk på, at 565.000 lejere bor hos private udlejere i Danmark”.
I Herregårdsparken, der også ejes af Jacobsen Group, betaler lejerne stadig for trappevask og det undrer Mille Skov. ”Hvorfor er der ingen konsekvens?”, spørger hun.
Nye døre til alle endte med én
Da Jacobsen Group meldte ud, at man stoppede de ulovlige opkrævninger, lovede adm. direktør Peter Juul også nye hoveddøre til alle lejligheder og opgange samt dørtelefoner. ”Der er foreløbig kommet en enkelt ny hoveddør”, fortæller Mille, der uden omsvøb kalder dørene noget ”usikkert gammelt lort”, som der er usikkert at bo bag, fordi man er helt ubeskyttet. Vi havde det oppe i beboerrepræsentationen, før jeg gik ud. Nu står sagen vist i stampe. Men et hjem er jo ligesom et fundament i hverdagen. Det skal være solidt, forudsigeligt og trygt!”.
Mille indtog Borgen
Mille Skov på folketingets hovedtrappe. Hendes egen lejlighed er på 78 kvm. Udlejeren lukkede altanerne, og tillagde dem bare som almindelig beboelse, selvom de ikke er isoleret og pivkolde om vinteren. ”Men de kvadratmeter, opkræver man fuld husleje for. De indgår også i boligstøtteberegningen, som betales af skatteyderne. Det er helt galt”.
Mille Skov nøjes ikke med at kæmpe for lejerne i hjembyen Herning. Hun har også kastet sig ud i en landspolitisk opgave med intet mindre end at overbevise Folketinget om, at det skal indføre energimærkning og tilstandsrapport af lejeboliger – akkurat som man har haft det i mange år med villaer og ejerlejligheder.
”En krøllet hjerne”
Nærmest som én-kvinde-hær indtog hun Christiansborg torsdag den 1. september 2022 efter forudgående invitation fra Folketingets indenrigs-og boligudvalg. Et par måneder forinden mødtes hun i samme anledning med to repræsentanter fra Liberal Alliance om det samme. I et oplæg med Powerpoint præsenterede hun de argumenter, hun havde arbejdet på i halvandet år. Hun fortæller ikke, om hun selv er rød eller blå, men så i første omgang et point i, at mødes med et blåt parti på højrefløjen, som måske har lettere ved at sikre den nødvendige opbakning fra andre blå partier, så der kan skaffes et bredt forlig omkring et forslag til gavn for landets 1,2 mio. lejere. Gennem en bekendt i Liberal Alliance kom mødet istand. ”Hovedproblemet er jo at få flyttet kampene væk fra lejernes skuldre, men også udrydde småfnidder-sager”, siger hun og tilføjer, at hun ”har en lidt krøllet og meget innovativ entreprenør hjerne”.
Perfekt timing
Helt i tråd med det grønne budskab mødte hun op på Christiansborg i en grøn designerkjole – en julegave fra hendes søn hjemme i Holmparken. Derefter argumenterede hun for en gennemgribende revision af lovgivningen, og for et indføre en tilstandsrapport og energimærkning af lejemål, som følger med lejekontrakten. Samt for at indføre boligreguleringsloven i alle landets kommuner, hvor dette i dag er frivilligt og op til kommunerne selv til stor ulempe for lejerne i de uregulerede kommuner, f.eks. Herning.
Begge møder var perfekt timet til den øjeblikkelige situation med tårnhøje energipriser, men faldt tilmed ind i den allerede påbegyndte valgkamp. Det var trappevask-sagen, der for alvor tændte ildsjælen i hende, men for år tilbage bidrog hun i trafikstyrelsen med at få revideret noget lovgivning.
Rør, mursten, gamle døre, og stort toilet-skyl
”I Holmparken, hvor jeg bor, står der faktisk stadig toiletter med stort, 12 liters skyl. Bygningerne er fra 60’erne med de oprindelige radiatorer, Vi har uisolerede rør, et enkelt lag mursten bag radiatorerne, og de oprindelige indgangspartier, hvor dørene klaprer i takt, når det blæser. Dette sidste til trods for, at der ligger en huslejenævnsafgørelse fra 2016, som påbød udskiftning af dørpartierne. Det har ingen automatisk konsekvens, og det synes jeg faktisk at det bør have! Der findes ingen isolering eller lydisolering i betonvæggene mellem lejemålene, heller ikke i gulv eller loft. Derfor er det ret nemt at følge naboernes samtaler og lytte på deres musik og skridt. Det er stressende, og kan ødelægge ens døgnrytme. Sker der forbedringer, så sender udlejer regningen direkte videre til lejerne. Det er jo helt skørt, at de allerfattigste skal betale de højeste forbrugsudgifter, og nu får man så nettoindeks-stigningen oveni. Og det er økonomisk diskrimination, at lejerne ikke selv kan være med til at vælge installationer eller vælge klimavenligt.
Ingen krav
Det eneste der gælder for bygningernes tilstand er, at de retter sig efter bygge- reglementet i byggeåret. Der findes ingen direkte krav til renoveringen. Det er simpelthen ikke godt nok. Der skal nogle opdateringer til, og et udgiftsloft er tvingende nødvendigt. Udgiftsloftet skal selvfølgelig både beskytte klimaet og lejernes pengepung. Desuden kan det på sigt holde overførselsindkomsterne i ro og spare skatteborgerne nogle penge”.
Flere af Mille Skovs forslag er nu indarbejdet i Liberal Alliance’s 2035-plan.
Mille Skov
Mille Skov er 48 år, pensioneret med to diskusprolapser og et ødelagt knæ og enlig mor til to sønner på 15 og 22 år.
Hun har en bred uddannelses-og erhvervserfaring bag sig. Har læst til sygeplejerske, og senere ingeniør, innovation og business og drevet selvstændig virksomhed med salg af merchandise.
Hun har været lejer ”og mindrebemidlet”, som hun siger, i mange år.