Skip to main content

Nordisk besøg i LLO: Svensk interesse for dansk "ghettolov"

LLO havde i forsommeren fornøjelsen af at få besøg af repræsentanter fra vores nordiske nabolande, Norge og Sverige. Besøgene gav anledning til spændende diskussioner om boligmarkedet og lejerbeskyttelse og afslørede interessante forskelle mellem vore landes udgangspunkter og mål.

Først fik LLO besøg af Birgit Oline Kjerstad, stortingsmedlem fra Sosialistisk Venstreparti i Norge. I Norge findes der ikke almene boliger, som vi kender dem i Danmark, og det private lejemarked er reelt fuldt liberaliseret. Dette betyder, at norske lejere ofte står uden den beskyttelse, som danske lejere nyder godt af. Under besøget blev det danske boligmarked og den danske lejerbeskyttelse drøftet, og der blev udvekslet idéer til, hvordan norske forhold kunne forbedres med inspiration fra Danmark. I Norge har Arbejderparti-regeringen forlængst bebudet og forpligtet sig til et forslag om ny lejelovgivning med bedre beskyttelse og tryghed for lejerne. Et forslag skal komme inden sommeren 2025.

Kort efter besøget fra Norge havde LLO besøg af Hyresgästföreningens Riksforbund fra Sverige. De svenske gæster var i København for at lære om den danske parallelsamfundslovgivning (”ghettoloven”), som den svenske regering ønsker at efterligne. Under besøget blev der givet en gennemgang af de danske tiltag - hvad der er gået godt og dårligt, og hvor vi står nu. LLO holdt flere oplæg for gæsterne om vores erfaringer og vores lejerbeskyttelse, som adskiller sig fra det svenske. Den svenske huslejefastsættelse er baseret på kollektiv forhandling, som vi kender det fra arbejdsmarkedsområdet i Danmark.

Hyresgästföreningen er kendt som en af Europas og verdens stærkeste lejerforeninger, og fik i 2021 afværget den socialdemokratiske regerings forsøg på at indføre en liberalisering af huslejen svarende til de regler, vi har haft i Danmark for nybyggeri siden 1992. Den sag var med til at fremkalde et regeringsskifte ved valget i september 2022.

 

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top