Det er et stort problem for retssikkerheden og rammer socialt skævt, at småsagsgrænsen hæves.
Ordet ”småsager” bruges om en særlig type retssager. De føres som udgangspunkt uden advokat men ved, at retten i stedet hjælper med at forberede sagen.
I dag behandles sager på krav under 50.000 kr. som udgangspunkt på denne måde. Folketinget foreslår nu at sætte denne grænse op til 100.000 kr.
”Helt uden hjælp”
Det fremkaldte en interessant kommentar fra Danske Advokaters formand, Jesper Rothe. Han sagde:
”Jeg er meget ked af, at beløbsgrænsen i de såkaldte småsager hæves til 100.000 kr. Det er mange penge for de fleste mennesker, og det vil ramme socialt skævt og i praksis betyde, at langt flere vil stå helt uden advokathjælp i denne type sager”.
Kommentaren rammer hovedet på sømmet.
Din modpart kan nemlig sagtens møde med advokat alligevel. Det er ikke forbudt.
Forsikringsselskaber dækker typisk kun en (lille) del af omkostningerne for småsager.
Aldrig fair
Særligt i lejeretten kan dette blive en udfordring: Fx skal parterne slås om en fraflytningsregning på mindst 100.000 kr., før der kommer advokater på sagen - som udgangspunkt.
Som lejer kan du derfor risikere, at din udlejer alligvel møder med advokat, men din forsikring dækker ikke - eller næsten ikke - dine omkostninger, og derfor må du møde som lægmand.
Selvom retten kan hjælpe i processen, så bliver det aldrig en fair kamp.
Nej! Ikke inflation
Endelig kan man spørge, om det ikke skyldes inflation, at beløbsgrænsen hæves. Her er svaret nej.
Småsagsprocessen blev indført pr. 1.1.2008 med grænsen på 50.000 kr. Regulerer man beløbet med nettoprisindekset, så stiger det til 67.216 kr. (pr. oktober 2023). Altså ikke 100.000 kr.
Justitsministeriet anslår, at hævelsen af grænsen vil medføre en potentiel besparelse på 6,9 mio. kr. om året. Sammenlignet hermed får domstolene et samlet bevillingsløft på mere end 200 mio. om året.
Retsplejerådet anbefaler
Ændringen sker på baggrund af en anbefaling fra Retsplejerådet.
Det er dog værd at notere sig præcis, hvad Retsplejerådet anbefaler. Det vil netop gøre muligheden for at undgå småsagsprocessen mere tydelig. Deres lidt knudrede anbefaling lyder:
”Retsplejerådet anbefaler alligevel at justere bestemmelsen herom i retsplejelovens § 402, dels for at tydeliggøre, at sager, der angår komplicerede faktiske eller retlige spørgsmål, kan løftes ud af småsagsprocessen, uanset om de drejer sig om beløb under eller over den nuværende beløbsgrænse på 50.000 kr., dels for særligt at fremhæve, at f.eks. sager om lejeretlige spørgsmål, sager hvor en forenklet sagkyndig erklæring ikke er tilstrækkelig, men hvor der er behov for et egentligt syn og skøn, og personskadesager mv. – som der med en forhøjelse af beløbsgrænsen vil blive flere af – ofte vil skulle løftes ud af småsagsprocessen.”
Det nemmeste
Muligheden for at hive sager ud af småsagsprocessen - og over i den almindelige civileretlige proces - bruges i øvrigt ikke særligt ofte.
Af de ca. 20.000 småsager, der årligt behandles ved domstolene, overgår kun ca. 1.000 sager eller ca. 5% til den almindelige civilretlige proces.
Måske vil det være nemmest bare at hive lejeretlige sager helt ud af småsagsprocessen.