Skip to main content

Småsagsgrænsen fastholdes på 50.000 kr

Et lovforslag ville svække lejerbeskyttelsen, og justitsministeren indrømmer, at nogle lejere kunne risikere at miste deres hjem. Nu har han og regeringen undtaget boligretssager for 100.000-kroners forhøjelsen. og ministeren takker LLO.

Folketinget har vedtaget et ændringsforslag, der undtager boligretssager fra hævelsen af den såkaldte småsagsgrænse fra 50.000 kr. til 100.000 kr. (omtalt i Vi Lejere nr. 1, 2024).

Småsager er retssager, hvor parterne som udgangspunkt ikke bruger advokater, men hvor dommeren i stedet hjælper parterne. Det er dog ikke forbudt for en (eventuelt pengestærk) part at benytte en advokat alligevel.

Store konsekvenser for lejerne

En retshjælpsforsikring eller adgang til fri proces hjælper enten slet ikke - eller kun i meget begrænset omfang - med at få dækket omkostningerne til en advokat. En pengestærk kapitalfond kunne derfor med lethed møde imod en lejer uden advokat.

Den særlige udfordring for lejesager var, at mange vigtige sager ville falde under den nye grænse. For eksempel hvis en lejer bliver forsøgt opsagt af sin udlejer, ville vedkommende ikke have adgang til en advokat gennem retshjælp eller fri proces. Ifølge ministeriet gælder dette for over 940.000 lejeboliger i Danmark, svarende til ca. 83% af det samlede antal lejeboliger i landet. Forslaget ville derfor have haft store negative konsekvenser for lejerne.

LLO mødte op i Folketinget

Efter at Lejernes Landsorganisation havde foretræde for Folketingets retsudvalg og kontaktet justitsministeren, tog flere retsordførere spørgsmålet op. Herefter blev en samlet forligskreds enige om at justere forslaget efter justitsministerens anbefaling, så lejerne blev undtaget. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) skrev efter lovforslagets vedtagelse til landsformand Helene Toxværd:

”Din bekymring for, at lejere med den foreslåede forhøjelse kan komme i klemme over for professionelle udlejere, herunder kapitalfonde, har gjort indtryk på mig.

Jeg ønsker ikke som minister at svække lejerbeskyttelsen, navnlig ikke når den yderste konsekvens i nogle boligretssager kan være, at lejere risikerer at miste deres hjem.

Regeringen og jeg besluttede derfor, bl.a. på baggrund af din henvendelse, at beløbsgrænsen for boligretssager, der omfattes af den forenklede proces, fastholdes på 50.000 kr.”

Ministeren slutter: ”Jeg vil afslutningsvis gerne endnu engang takke dig for dit brev”.

Loven trådte i kraft d. 15. juni 2024.

 

Helene Toxværd:

Tak fordi I lyttede

LLO´s landsformand Helene Toxværd var straks ude med en tak til politikerne.


” LLO har fulgt denne sag tæt og arbejdet hårdt for at ændre forslaget og vi har ærlig talt været meget bekymrede på lejernes vegne. Netop derfor skal der lyde en stor og inderlig tak til justitsministeren og til Folketingets partier for at lytte til os i denne sag.

Det er en utroligt vigtig justering, fordi vi ved, at mange lejere ikke selv har midler til advokathjælp, mens mange udlejere typisk har økonomien til at bruge advokater, også i (økonomisk) mindre sager, f.eks. sager der vedrører spørgsmål til under 100.000 kr.

Ændringen er et retssamfund værdigt og det glæder os, at Folketinget på denne måde er med til at sikre, at forholdet mellem lejere og udlejere ikke gøres mere skævt end det er i dag, når udlejer og lejer mødes i retten.

Så tak til ministeren og forligskredsen for at lytte!”

Om forfatteren

Se artikler fra Anders Svendsen

Chefjurist, LLO i Danmark.

Back to top