Chikane mellem udlejer og lejer nåede nye højder i 2017. Det skete tilmed på en af landets fineste adresser i Københavns indre by med en milliardær og hans lejer i hovedrollerne.
Chikanen har foreløbig været behandlet i fogedretten, i Københavns Byret og i Østre Landsret. I landsretten endte det i oktober med, at udlejeren tabte - til sin store fortrydelse. Det skete i et forløb, der ikke var for sarte sjæle og som måske ikke er slut endnu.
(Vi undskylder, hvis nogle af læserne i det følgende opfatter enkelte ord som stødende).
En Matador-adresse
Grønningen er kendt af ethvert barn og voksen som en af de dyre adresser i Matador-spillet. Men dyrt er ikke altid lig med fornemt. Bag den smukke facade lige overfor det fredede Kastellet bor en arkitekt ved navn Mads Buhl til leje i en yderst værdifuld lejebolig på 362 kvm. Det har han gjort i 23 år. Hans udlejer er en milliardær på det danske ejendomsmarked - Mikael Goldschmidt – der er en af Danmarks rigeste mænd og bl.a. medejer af isenkræmmerkæden Imerco. Han købte i 2014 ejendommen Trekronergården-karréen. Det er hans sjette ejendom på den korte strækning mellem Esplanaden, langs Grønningen og op til Nyboder og Oslo Plads, også kaldet ”Den Gyldne Trekant”. Det var i øvrigt her, Grevinde Alexandra flyttede ind efter bruddet med manden, Martin Jørgensen. Goldschmidts købspris: 245 mio. kr. for de 12.000 kvadratmeter bolig og erhverv.
Kort efter overtagelsen i 2014 startede balladen, der stadig pågår og som ender i Højesteret, hvis det står til Goldschmidt og Procesbevillingsnævnet.
11 opsigelser
Striden opstod, da ejendommen skulle gennemgå en større renovering og nogle vandrør skiftes. Lejerens advokat mener, at udlejeren har gjort sit yderste for at komme af med ham og at lejeren er blevet chikaneret i ”uhørt grad”. Ejendommens ejer hævder, at lejeren uberettiget har nægtet håndværkere adgang og truet både dem og ansatte i Goldschmidt-koncernen.
Ejendoms-matadoren har i forløbet anlagt en række fogedsager med krav om ophævelse af lejemålet. I alt 11 opsigelser og en injuriesag har været igennem fogedret, byret og landsret.
Intet vand i 7 uger
Avisen Berlingske har indgående beskrevet hele forløbet ud fra domsudskrifter og også talt med Mikael Goldschmidt, Mads Buhl og de to parters advokater.
Goldschmidt-koncernen ønskede hurtig adgang til lejligheden i forbindelse med renoveringen, men Buhl modsatte sig dette før det krævede varsel på tre måneder. Det fik han siden medhold i ved fogedretten. Goldschmidt-koncernens modsvar til nægtet adgang var at lukke for vandforsyningen i køkken og bad/toilet og at føre rørene udenom Mads Buhls lejlighed. Dette stod ifølge lejeren på i 7 uger med den hensigt at presse ham til at ”se stort på lejelovens regler”.
Dødstrusler tilbagevist
I Københavns Byret tabte Buhl sin sag, men i landsretten i oktober fik han medhold og dermed ret til at blive boende. Det skyldtes først og fremmest, at en håndværker ved landsretten fortalte, at han af ejendomskoncernen havde fået til opgave ”at tørste” lejeren ud. ”Simpelthen løgn”, siger en forarget Goldschmidt til Berlingske. Ejendomsmatadoren har nu sagsøgt håndværkeren for falsk forklaring og injurier og afkrævet ham en mio. kr. i erstatning. Håndværkeren afviste også, at lejeren skulle have fremført dødstrusler mod ham og have ført hånden henover sin hals. Dette skulle ellers fremgå af en politianmeldelse, indgivet af koncernens jurist og som koncernen påstår, håndværkeren ”nikkede til”, da han så det på skrift. Det nægtede han altså i landsretten og politiet har ikke i sine arkiver en sådan anmeldelse! Hverken håndværkeren eller lejeren er på noget tidspunkt blevet politiafhørt i den alvorlige påstand om ”dødstrusler”, hvilket lejerens advokat tager som udtryk for, at der aldrig er indgivet en politianmeldelse.
Anonym: ”Nu kan du kneppe analt igen” Lejers svar: ”Kujon” og ”kriminelt svin”
Det var ikke småting af beskyldninger, der føg gennem retslokalet, da sagen fra pragtejendommen på Grønningen blev behandlet i Københavns Byret. Omdrejningspunktet for beskyldningerne var en fiktiv person bag en Facebook-konto ved navn ”Ea Frandsen”. Ifølge dombogen skrev hun en dag til Mads Buhl:
”Er det fordi I ikke har noget vand, at din kæreste stinker som en sur kost”?
Og senere:
”Var det godt at få lidt vand, så du ikke lugter så grimt mere…. så kan du også kneppe analt igen”.
Mads Buhl var ikke i tvivl om, at det var Mikael Goldschmidt, der stod bag. Han indledte et skænderi og skrev på et tidspunkt direkte henvendt til Goldschmidt og spurgte, hvorfor han gemte sig bag en fiktiv person.
”Du er blot et uintelligent, kujonagtigt og kriminelt svin, som til dato har stjålet dig igennem hele tilværelsen”, skrev Buhl til sin udlejer.
Det og hele korrespondancen førte til injuriesagen. Goldschmidt krævede op til to års fængsel til Buhl og en godtgørelse på 600.000 kr. til sig selv og to medarbejdere. Buhl blev dømt for fem ud af syv påståede tilfælde af injurier, men slap for straf på grund af det voldsomme konfliktniveau.
Mystisk bruger og død ven
Det er aldrig - endnu i hvert fald - blevet klarlagt, hvem der dækker sig bag navnet ”Ea Frandsen”. Københavns byret pålagde TDC at oplyse IP-nummeret på den computer, som to e-mails med Facebook-kommunikationen stammede fra. Det skete vel at mærke på anmodning fra Goldschmidts advokat! Svaret fra TDC gav sagen en helt ny dimension. TDC-kunden var en vagt, som udlejerens koncern havde hyret gennem et vagtselskab. Han blev efterfølgende afhørt i retten. Vagten havde aldrig hørt om ”Ea Frandsen” og afviste i det hele taget at kende til de to e-mails. Men ”han havde tit overnattende bekendte, som havde adgang til internettet, herunder en navngivet ven, som dog i mellemtiden var død”, skriver Berlingske.
Fortsættelse følger – måske. Vi Lejere følger udviklingen.