En anden elevator-sag fra Østerbro er nu endelig afgjort ved boligretten.
I en ejendom på Østerbro i København, Østerbrogade nr. 87 og 93, oplevede ældre beboere pludselig, at deres elevatorer blev sat ud af drift. Udlejeren (City Apartment A/S) lukkede for adgangen med henvisning til nye lovkrav om elevatorers sikkerhed – som ejendommens elevatorer ikke overholdt. Dette medførte, at beboerne – hvoraf flere har fysiske udfordringer – ikke længere kunne benytte elevatorerne og dermed blev fanget i deres egne hjem.
Byretten: Ulovligt!
Udlejeren hævdede, at de nødvendige opgraderinger ville udgøre en forbedring af bygningen og derfor ikke kunne være en del af vedligeholdelsespligten. Lejerne, der for manges vedkommende havde boet i ejendommen i flere årtier, var uenige. Ifølge dem var elevatorerne en essentiel del af ejendommens funktion, og udlejer burde sikre, at de var i drift.
Københavns Byret afgjorde sagen til lejernes fordel i december 2023. Retten fastslog, at det at opretholde elevatorernes funktion ikke var en forbedring, men derimod en vedligeholdelsespligt. Da elevatorerne havde været i brug, da lejerne flyttede ind, var det udlejers ansvar at sikre, at de blev lovliggjort og sat i drift igen. Udlejer havde dermed ulovligt tilsidesat sin vedligeholdelsespligt overfor beboerne.
Udlejer trak anken tilbage
Afgørelsen understregede, at nye lovkrav ikke fritager udlejer fra at vedligeholde ejendommens basale funktioner. Retten pålagde udlejer at genoptage driften af elevatorerne og dække sagsomkostningerne. Dette skaber præcedens for fremtidige sager om vedligeholdelse, hvor forbedringer og vedligeholdelse blandes sammen. Som lejernes advokat Jakob Busse sagde under sagen:
”Hvis udlejer havde haft ret i sit (forkerte. red.) synspunkt, ville udlejer heller ikke kunne forpligtes til at opsætte HPFI-relæ, da disse blev lovpligtige, og dermed kunne lukke for elforsyningen til et lejemål”.
City Apartment A/S ankede afgørelsen til landsretten, men trak dog efterfølgende anken tilbage. Byrettens dom er derfor endelig.
Sagen er et vigtigt skridt for at sikre, at lejerne – især de mest sårbare – ikke mister adgangen til essentielle faciliteter under påskud af forbedringsarbejder.
Læs også: Fanget i eget hjem i to måneder