Skip to main content

Væk blev hærværk, graffiti og stenkast

Hvordan et udsat boligområde i Fredericia blev forvandlet til en social bæredygtig bydel.

Den almene bebyggelse ”Sønderparken” i Fredericia var med i finalen om Danmarks bedste renovering. Den vandt ikke, men som LLOs landsformand, Helene Toxværd, på aftenen for prisuddelingen sagde til Tove Bertelsen fra Sønderparken: ”I er jo de rigtige vindere. For jeres projekt er det, sagen handler om: et renoveringsprojekt – ikke et arkitekturprojekt”.

750 lejemål

Det var 7. år i træk, at GI (Grundejernes Investeringsfond) og Realdania kårede landets bedste renoverings-projekt i en konkurrence, der år for år bliver større og større. 157 projekter var indstillet. I finalen var der 6 tilbage. Vinderen blev en transformerstation fra 1970’erne, der er blevet til luksushotellet ”Herman K.”midt i København.

Men LLOs formand stemte altså på ”Sønderparken” i Fredericia. Den almene bebyggelse på Søndermarksvej og Prangervej med 750 lejemål blev opført i 1970’erne. Før renoveringen var lejlighederne slidte og utidssvarende. Nu står ”Sønderparken” med nye facader af tegl og skifer, moderniserede lejligheder, store besparelser på energiforbruget og nye udendørsarealer. Alle lejligheder har fået nyt køkken og bad, gulvvarme, nye installationer og mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding. Nogle lejligheder har køkken uden omgivende skillevægge, andre har stadig en mere traditionel indretning.

Tryghed

I processen er beboerne blevet inddraget. Nogle endda som ”lærlinge” eller ansatte. Før renoveringen var bebyggelsen på ghettolisten og fraflytningsprocenten var høj. Nu har beboersammensætningen ændret sig, og der er venteliste. ”Fra ghettoliste til venteliste”, som de siger. Politiet har været inddraget for at give gode råd til, hvordan trygheden i området kunne øges efter stenkast mod busser, sågar store afbrænding og generel utryghed blandt beboerne. Et nyt aktivitetshus er opført og blinde vinkler mod udenomsarealerne er fjernet. Efter renoveringen har der hverken været hærværk eller graffiti.

Ikke meget dyrere

Tove Bertelsen, der er formand for husbestyrelsen i aktivitetshuset, siger til Vi Lejere, at hendes husleje ikke er blevet meget dyrere efter renoveringen. Hun betaler godt 5.000 kr. pr. måned nu. Hun har været glad for at få indflydelse på sin ”nye” lejlighed og for selv at kunne vælge.”Det er blevet en dejlig, ny lejlighed at flytte hjem til”, siger hun, selvom det undervejs har været ”rigtig barsk”. ”Men jeg synes, vi havde fortjent at vinde”.

 

Om forfatteren

Se artikler af Kjeld Hammer

Redaktør på Vi Lejere.

Back to top